Letní scéna Ungelt

František Němec

Už během studia na gymnáziu ho přitahovalo divadlo a jako ochotník vystupoval v divadelních ochotnických souborech.

V letech 1960-64 studoval na DAMU. Po ukončení školy získal angažmá v Městských divadlech pražských. Ve filmu se začal prosazovat už počátkem 60. let během studia. V následujících letech získával pravidelně drobnější role v zajímavých filmech, definitivně ale prorazil až v roce 1974, kdy ztvárnil dvě výrazné role v televizních seriálech. Vrchol popularity se dostavil ve 2. polovině 70. let, kdy s Marií Poledňákovou natočil úspěšné rodinné komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Byl také obsazen jako doktor Řehoř v seriálu Nemocnice na kraji města. Za tyto role obdržel ocenění Zlatý krokodýl za tvůrčí počin v televizní tvorbě.

Na jaře 1982 dostal nabídku od režiséra Macháčka na titulní roli v Hamletovi v Národním divadle. Téhož roku se stal členem souboru Národního divadla a na jeho jevišti ztvárnil desítky významných rolí. K nejznámějším patří vikomt de Valmont z Hamptonových Nebezpečných vztahů či Göethův Faust.

František Němec je obecně považován za vynikajícího charakterního herce, schopného zahrát psychologicky komplikované postavy. Má vytříbený cit pro břitký a inteligentní dialog, díky němuž si zahrál ješitného profesora Higginse v Shawově hře Pygmalion.

Z četných dabérských prací vyčnívá jeho dabing intrikánského úředníka sira Humpreye Applebyho v seriálu Jistě, pane ministře. Tuto roli si ostatně vyzkoušel i na jevišti Divadla na Vinohradech, kde hostoval. Jeho hlasem promluvil i konzervativní poslanec Alan Clark v televizním seriálu Deník Alana Clarka.

V roce 1998 obdržel cenu Thálie za roli dirigenta Wilhelma Furtwänglera ve hře Na miskách vah. Další ocenění získal na pražském divadelním festivalu německého jazyka za inscenaci Portrét umělce jako starého muže/Minetti, kde v režii Otomara Krejči ztvárnil náročnou roli (monolog) neúspěšného starého herce Minettiho. František Němec se představil divákům ve více než 140 rolích.


TOPlist